Dnia 24 kwietnia 2024 r. w Liwskim Centrum Kultury w Liwie odbyły się „Mazowieckie Dobre Praktyki Tradycji Kulinarnych”. Organizatorem warsztatu był Samorząd Województwa Mazowieckiego we współpracy ze Stowarzyszeniem – Lokalna Grupa Działania Bądźmy Razem. Uczestnikami warsztatu byli: Koła Gospodyń Wiejskich i mieszkańcy regionu LGD „Bądźmy Razem”. Samorząd Województwa Mazowieckiego na warsztatach reprezentowała Specjalista Pani Agnieszka Kamińska z Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Warsztaty poprowadził Instruktor kulinarny Pan Sebastian Gołębiewski i Inspektor Rolnictwa Ekologicznego Pani Marta Świerk. Prelekcje na temat ziół i ich zastosowania w kuchni i nie tylko wygłosiła Pani Anna Rydzewska – Słoneczne Zioła Lawender Farm. Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem” reprezentowały: Dyrektor Biura Mariola Kiełek, Główna Księgowa Małgorzata Lipka – Chudzik i Specjalista ds. promocji Alicja Żero.
W ramach warsztatów powstały tradycyjne potrawy z wykorzystaniem lokalnych produktów oraz ekologicznych ziół: „Zalewajka z ziołami”, „Sójki mazowieckie”,” Bęcały z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim”, „Konfitura z jabłek mazowieckich” oraz „Legumina”. Warsztaty były doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy o tradycjach kulinarnych naszego regionu.
Na zakończenie odbyła się degustacja wykonanych potraw.