Mazowieckie Dobre Praktyki Tradycji Kulinarnych

Dnia 18 czerwca 2024 r. w Liwskim Centrum Kultury w Liwie odbyły się „Mazowieckie Dobre Praktyki Tradycji Kulinarnych”. Organizatorem warsztatu był Samorząd Województwa Mazowieckiego we współpracy ze Stowarzyszeniem – Lokalna Grupa Działania Bądźmy Razem.  W warsztacie udział wzięły dzieci oraz młodzież z  regionu LGD „Bądźmy Razem”. Samorząd Województwa Mazowieckiego na warsztatach reprezentowała Specjalista Pani Patrycja Dzięcioł z Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Warsztaty poprowadził Instruktor kulinarny Pan Sebastian Gołębiewski . Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem” reprezentowały: Główna Księgowa Małgorzata Lipka – Chudzik i Specjalista ds. promocji Alicja Żero.

W ramach warsztatów powstały tradycyjne potrawy z wykorzystaniem lokalnych produktów  ” Bęcały z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim”, ciasteczka „”Całuski”. Warsztaty były doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy o tradycjach kulinarnych naszego regionu.

Na zakończenie odbyła się degustacja wykonanych potraw.