Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem” we współpracy ze Stowarzyszeniem „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu” i LGD „Nemunas” z Litwy realizuje międzynarodowy projekt współpracy pn. „Kuchnia nas łączy”. Projekt zakłada promowanie tradycyjnych produktów lokalnych i przedsiębiorczości poprzez wykorzystanie do tego celu wspólnych tradycji kulinarnych Wschodniego Mazowsza, Podlasia Nadbużańskiego i Litwy.
W ramach realizacji projektu przez LGD „Bądźmy Razem” zostanie przeprowadzonych sześć warsztatów kulinarnych, pokaz kulinarny dla młodzieży oraz szkolenie z zakresu certyfikacji produktów lokalnych, wymogów sanitarnych produkcji – system HACCP, etykietowanie produktów oraz promocja i wykorzystanie lokalnego potencjału kulinarnego do tworzenia produktów lokalnych. Warsztaty poprowadzą pasjonaci kuchni tradycyjnej i produktów lokalnych – Joanna Jakubiuk i Sebastian Gołębiewski. Tematem warsztatów będzie przetwórstwo – metody i technologie, z wykorzystaniem dawnych receptur zawartych w książce kucharskiej „Kucharz doskonały” spisanej w 1783 r. przez Wojciecha Wielądko (z miejscowości Wielądki, gm. Korytnica) oraz książki kucharskiej odręcznie spisanej w 1825 r. przez Marcjannę z Jawornickich Oborską (z miejscowości Proszew, gm. Grębków). Warsztaty odbędą się w świetlicach wiejskich w Jarnicach, Karczewcu, Korytnicy, Oszczerzach i Żeleźnikach oraz warsztaty dla młodzieży szkolnej w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem. Ponadto zostanie zorganizowane szkolenie z pokazem kulinarnym dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kochanowskiego w Węgrowie.
Pokłosiem warsztatów będzie publikacja książkowa nt. kuchni historycznej pogranicza Polski i Litwy, której kanwą będzie kuchnia pogranicza Wschodniego Mazowsza, Podlasia i Litwy. Publikacja będzie zawierała wspólną historię kulinarną pogranicza, opowieść o lokalnych produktach, anegdoty, ale głównie przepisy na cały rok na dania bliskie Polakom i Litwinom. Będzie to publikacja przydatna nie tylko w każdej kuchni, ale także jako doskonały materiał dydaktyczny dla dzisiejszych adeptów sztuki kucharskiej. Publikację uzupełni mini publikacja (podręczne karty z przepisami odpowiednich dawnych receptur wybrane i przygotowane w jasnym języku).
W ramach projektu po stronie LGD „Bądźmy Razem” zaplanowana jest wizyta studyjna dla uczestników w zakładzie „SERMLEK” Mariusz Gregorczyk. Ponadto odwiedzą nas partnerzy VVG „Nemunas” z Litwy, którzy wezmą udział w dwóch warsztatach kulinarnych: z przygotowania potraw wegetariańskich i wegańskich oraz z przygotowania potraw tradycyjnych. Nasi goście odwiedzą także zakład „SERMLEK”. Podczas wizyty studyjnej partnerów z Litwy na obszarze LGD „Bądźmy Razem” zostanie zorganizowany wieczór międzynarodowy, w którym wezmą udział również partnerzy z SLGD „Tygiel Doliny Bugu” oraz uczestnicy warsztatów kulinarnych.
Stowarzyszenie – LGD „Bądźmy Razem” weźmie również udział w wizycie studyjnej na Litwie oraz będzie uczestniczyć we wspólnych działaniach realizowanych na obszarze SLGD „Tygiel Doliny Bugu”.
W ramach projektu zostanie zakupione wyposażenie (namiot oraz składane stoły cateringowe, ławki i krzesła) oraz gadżety dla uczestników warsztatów (czapka szefa kuchni, fartuch kuchenny, rękawica z podkładką, zestaw kuchenny). Ponadto wszystkie sale, w których odbywały się warsztaty zostaną przez nas doposażone w sprzęty kuchenne (szatkownica elektryczna, waga kuchenna, krajalnica, komplet narzędzi kuchennych, kuchenka turystyczna, maszynka obierak).