Projekt międzynarodowy „Kuchnia Nas Łączy” – warsztaty

Za nami połowa projektu międzynarodowego  zorganizowano w ramach projektu współpracy pt. „Kuchnia nas łączy”, realizowanego wraz z Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu” oraz VVG Nemunas.

Nasi uczestniczy wzięli udział w warsztatach zorganizowanych w świetlicach wiejskich i szkołach na terenie LGD „Bądźmy Razem”.

Uczestnicy pod okiem prowadzących – Joanny Jakubiuk oraz Sebastiana Gołębiowskiego przygotowali potrawy z wykorzystaniem dawnych receptur z użyciem lokalnych produktów. O przepisach z naszego regionu opowiadała Malgorzata Buttitta.

Na początku Małgorzata Buttitta opowiedziała o Wojciechu Wielądko (gm. Korytnica), autorze książki kucharskiej „Kucharz Doskonały” spisanej w 1783 r. oraz o pani na Proszewie Marcjannie z Jawornickich Oborskiej, autorce odręcznie spisanej książki kucharskiej z 1825 r. Przepisy z obu książek są wykorzystywane na warsztatach kulinarnych.

Wszyscy uczestnicy  warsztatów, otrzymali od nas fartuch kuchenny, czapkę szefa kuchni oraz rękawicę z podkładką. W pełnym ekwipunku przystąpiły do gotowania m.in. szparagi i jaja na dwa sposoby zrobione, zupę krem z jabłek i selera z okrasą z kaszy gryczanej, kurczaka z agrestem, konfiturę z żurawiny i pomarańczy oraz na deser serowe pączuszki lub placki z kwiatu bzu czarnego. Przepisy na te dania oraz wiele więcej zaczerpniętych z historycznych książek kucharskich, zostaną zamieszczone w publikacji książkowej, którą wydamy na zakończenie projektu.

Wcześniej przepisy wykorzystane na warsztatach udostępnimy także na naszej stronie – zachęcamy do śledzenia!

Na koniec wszyscy mogli skosztować własnoręcznie przygotowanych potraw

Wszystkie sale, w których odbywały się warsztaty zostały przez nas doposażone w sprzęty kuchenne, które bez wątpienia przydadzą się tym, którzy z tych obiektów korzystają.

Wszyscy uczestnicy wezmą jeszcze udział w szkoleniu z zakresu certyfikacji produktów lokalnych, wymogów sanitarnych produkcji – system HACCP, etykietowanie produktów oraz promocja i wykorzystanie lokalnego potencjału kulinarnego do tworzenia produktów lokalnych.

Więcej z relacji warsztatów można zobaczyć na naszej stronie na facebook – https://www.facebook.com/LokalnaGrupaDzialaniaBadzmyRazem