Realizowany przez nas projekt współpracy pn. „Kuchnia nas łączy” przynosi pozytywne efekty i inspiruje innych do działania ![👏](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tfe/1/16/1f44f.png)
![](https://www.lgdbadzmyrazem.pl/wp-content/uploads/2021/09/DSC_0584-300x200.jpg)
W czwartek, 9 września
Gminna Biblioteka Publiczna w Grębkowie zorganizowała warsztaty kulinarne podczas spotkania „Dziedzictwo smaków”. Wśród współorganizatorów znalazło się
Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem”. Warsztaty poprowadziła pochodząca z Podlasia znawczyni kuchni regionalnej –
Joanna Jakubiuk. Przygotowała gąszcz (rodzaj gęstego sosu, konfitury) z żurawiny z dodatkiem jabłek i gruszek oraz… gruszkardę
![😮](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tc1/1/16/1f62e.png)
, czyli musztardę przygotowaną z gruszek, bez dodatku gorczycy. Oba sosy zostały przygotowane na podstawie przepisów z książek, na których bazowaliśmy podczas realizacji projektu – „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądko z 1783 r. oraz odręczne zapiski pochodzącej z Proszewa (dzisiaj gmina Grębków) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z 1825 r. Prowadząca podzieliła się także z uczestnikami różnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi podczas gotowania. Pokaz kulinarny poprzedziła prelekcja
dr. Mirosława Roguskiego na temat kuchni staropolskiej i autorów wyżej wymienionych książek. Wszyscy uczestnicy otrzymali od nas fartuchy kuchenne z międzynarodowego projektu współpracy pn. „Kuchnia nas łączy”.
Organizatorom gratulujemy zorganizowania ciekawego spotkania! Cieszymy się, że nasz projekt został tak pozytywnie odebrany i zainspirował do przygotowania podobnego spotkania w lokalnej społeczności.
Więcej 👇