loga instytucji

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”, działanie Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

I miejsce o tytuł Inclusion-Leadera w II Kategorii: Działania włączające młodzież do 26 roku życia

Miło nam poinformować, że zdobyliśmy I MIEJSCE  za inicjatywę pt. Międzynarodowy projekt współpracy „Young Local Leaders (Młodzi Lokalni Liderzy)”  w konkursie im. Stefana Czarnowskiego o tytuł Inclusion-Leadera organizowanym przez Lokalną Grupę Działania – Przyjazne Mazowsze 🏆. Zostaliśmy zwycięzcami w II Kategorii: Działania włączające młodzież do 26 roku życia. Czytaj dalej

Rekrutacja uczestników do projektu ZYDEL

Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem” rusza z kolejnym między terytorialnym projektem współpracy pt. „Zachowanie dziedzictwa lokalnego poprzez promocję potraw regionalnych i rękodzieła artystycznego” o akronimie ZYDEL
LGD „Bądźmy Razem” organizuje na swoim obszarze warsztaty z rękodzieła artystycznego: ceramiczno-garncarskie, rzemiosło drewniane, kowalstwo artystyczne, twórczość plastyczna
Udział w projekcie należy zgłosić do dnia 1️⃣4️⃣.0️⃣8️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣ roku poprzez formularz zgłoszeniowy, udostępniony pod linkiem https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdK9hqsaMbRrtzYr2w9yzTseMe6t1ZtkkDpREXAj2hJny149g/viewform?fbclid=IwAR2gSxwjNlls7SxO1u8Nmeu7Zvv3hUoUFadhQTQELX72YlLlpYxjtce-UeI
Udział w projekcie jest bezpłatny.
Liczba miejsc ograniczona na każde warsztaty. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Nowa ekologiczna firma na terenie LGD – TURVITA

Turvita to mała mleczarnia położona w miejscowości Turna gmina Korytnica przerabiająca ekologiczne mleko z własnego gospodarstwa. Mleko bezpośrednio z udoju pompowane jest rurociągiem do zbiornika magazynowego mleczarni i kierowane do przerobu. Dzięki tej bliskości mamy gwarancję najwyższej jakości mleka. Udój mleka wykonywany jest bezobsługowo przez roboty udojowe, które dodatkowo czuwają nad jakością mleka kierowanego do przerobu. Czytaj dalej

Wizyta studyjna z projektu „Kuchnia Nas Łączy”

W środę, 30 czerwca 2021 r. uczestnicy projektu „Kuchnia nas łączy” wzięli udział w wizycie studyjnej w zakładzie „SERMLEK”.
Po zakładzie oprowadził ich właściciel Mariusz Gregorczyk, który m.in. opowiedział o procesie produkcyjnym. Na zakończenie wszyscy zostali zaproszeni na degustację serów i innych wyrobów z mleka. Każdy z uczestników otrzymał również kawałek sera w prezencie.

Czytaj dalej

Kolejny etap projektu międzynarodowego „Kuchnia Nas Łączy”

We wtorek, 29 czerwca 2021 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kochanowskiego w Węgrowie odbyło się szkolenie dla uczestników projektu „Kuchnia nas łączy”. Prowadzący Maciej Szymanowski zaznajomił uczestników z zagadnieniami z zakresu certyfikacji produktów lokalnych, wymogów sanitarnych produkcji – system HACCP, etykietowania produktów oraz promocji i wykorzystania lokalnego potencjału kulinarnego do tworzenia produktów lokalnych.

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress