Zapraszamy do lektury naszych dwóch publikacji z projektu „Kuchnia nas łączy” o akronimie CUU. Pierwsza książka „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” opowiada o ludziach, obyczajach i kulinariach okolic jednej z naszych zapomnianych granic, ustanowionej na rzece Liwiec, którędy dawniej biegła granica polsko-litewska. Druga zaś „Przepisy – W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” zawiera odnalezione przepisy z rękopisu Marcjanny z Jawornickich Oborskiej, pani na dworze w Proszewie (Siedleckie, pow. Węgrów, ziemia liwska), to rozpoczęty w roku 1825 zbiór różnorodnych przepisów kulinarnych, typowych dla domowej kuchni dworskiej sprzed dwustu lat.
Zapraszamy do zapoznania się z obiema publikacjami i do wypróbowania prostych przepisów sprzed dwustu lat.
Publikacje można pobrać z zakładki Media-Wydawnictwa https://www.lgdbadzmyrazem.pl/wydawnictwa/
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach międzynarodowego projektu współpracy wspólnie z LGD „Tygiel Doliny Bugu” i VVG Nemunas pn. Kuchnia nas Łączy”, akronim „CUU” w związku z realizacją operacji w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacji działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.